Cunda Adası Nerede? Cunda Adası’nı Gezdik

Cunda Adası Nerede? Cunda Adası’nı Gezdik
Cunda Adası Nerede? Cunda Adası'nı Gezdik

Cunda Adası Nerede? Cunda Adası’nı Gezdik

Herkese merhabalar, bu hafta hep beraber Cunda adasını geziyoruz.

Hazır hafta sonu gelmişken ani bir kararla bu haftasonunda Cunda Adası’na gelmeye karar verdik. Dün akşam İstanbul’dan saat 20:00 gibi yola çıktık. Yaklaşık 5,5 buçuk saatte Cunda adasına geldik. Gece 3 gibi buradaydık. Hava çok karanlıktı, nereye kamp kurduğumuzu bilemeden direk Tunç kampa geldik.

Birkaç blog sayfası araştırınca kampın güzel bir yer olduğunu öğrendim. Ardından direk gece fenerleri ile lambalarla şöyle çadır alanımızı keşfettik ve denize sıfır kurduk. Önümüzde deniz olduğunu aslında fark etmiştik gece ama böylesine müthiş bir manzara olacağımı fark etmemiştik çok güzel bir manzara var burada.

Hemen uyanır uyanmaz kahvaltımızı yaptık, hazır teşkilatlı gelmiştik zaten yine sandalyeler, masalar yiyecek için, istanbul’dan gelmeden önce bir kaç alışveriş yapmıştık ama burada da direk kampta değilde Erdinç Kaptan Cunda merkeze doğru yaklaşık 4,5 kilometre kadar bir mesafe var, oraya gidip alışverişinizi yapıp tekrar buraya gelebilirsiniz.

Benim gibi bu şekilde burada sizde kahvaltınızı hazırlayıp doğaya karşı keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Hemen yanımızda küçük bir plaj var, orada denize giriyorlar, ücretli bir plaj değil burası şezlong ya da duş hizmeti yok, öyle küçük bir koy Halk plajı olmuş, insanlar gelmişler burada keyifli vakit geçiriyorlar. Gerçekten küçücük bir yer, mis gibi, çok şirin. Biz de birazdan burada denize girmeyi düşünüyoruz.

Çadırımı kurduğum koy, adanın girişinin arka taraflarında yer alıyor. Adanın girişinden yaklaşık 7 – 8 kilometre kadar gittikten sonra oraya ulaşabiliyorsunuz. Şimdi biz Atınç koyundan yola çıktık yaklaşık 10 dakika kadar geldik, çevrede efsane bir seyir tepesi manzarası gördüm ve Cunda adasından bahsedeyim biraz size.

Cunda Adası Nerede? Cunda Adası’nı Gezdik

Cunda Adası, Ayvalık’a bağlı bir ada. Ayvalık’ın 22 tane adasından sadece bir tanesi. 22 adadan sadece bu adada yaşam var. Ben şu an da görüyorumki, küçük küçük adacıklar var. Sanırım bu 22 ada derken onlardan da bahsediyorlar, ok büyük değil Cunda adası, aslında çok da küçük de değil.

Etrafını yaklaşık bir saatte arabayla da ulaşabileceğimiz şekilde bir büyüklüğü varmış ve ben henüz adaya doyamadım dediğim gibi yeni geldik. Çadır kurdum, sabah kahvaltımı yaptım Ortaç Koyu’nda. Oradan daha yeni yeni çıkıyoruz. Şimdi ilk durağım da durdum burada etrafı bir göreyim istedim. Onun ardından Cunda Adası, ümerkeze doğru gideceğim birazdan ve diğer gezilecek yerlerinde notunu aldım, ve onları da gezeceğim ve çarşıya doğru gezmeye devam ediyoruz.

Öğlen saatlerinde güneş tepeden çok feci bastırıyor ve şu anda çok sıcak sanırım 35, 40 derece falan var. Gelir gelmez merkezde meşhur bir dondurmacı var, zaten gidince hemen kalabalığını görürsünüz, şu an boş aslında ama kavunlu dondurma yedim.

Cunda Adası Nerede? Cunda Adası’nı Gezdik

Cunda adasında küçük bir liman var tekne turu kalkıyor, biraz önce burada tekne turu vardı. Evet, orada oturanlar muhtemelen şu anda o tekneye binip gittiler. Şu anda Cunda’nın sahil kısmında yürüyorum.

Sahile yakın değirmen var, hemen yakınında, oraya da yine yürüme, ya da arabayla geçebilirsiniz.

Cunda Adasında girişte gazinolar var, kumsallar var, orada bakir plajlar var. Oraya da gitmeyi düşünüyorum, dükkan lar filan da var orada.

Balıklı bir tepede varmış adada, yel değirmeninin orada yürüyerek gidebilirsiniz dediler patika yoldan ve hemen yanından yol çıkıyor. Direk tepeye doğru yürürseniz varırsınız.

Cunda adasında kilisede varmış oraya doğru gidiyoruz, aşıklar tepesime doğru orada bir de Rahmi Koç’un yaptırdığı bir kütüphane, müze varmış, onu görmeye gidiyoruz.

Adanın ilk yel değirmeninin oradayım, bu yel değirmeni kütüphaneye çevrilmiş. Rahmi Koç tarafından 2007 yılında Sevim Necdet Kent Kütüphanesi adı altında burası kitaplığa çevirin demiş ve çevrilmiş, kütüphaneye çevrilmiş.

Cunda Adası Nerede? Cunda Adası’nı Gezdik

Şimdi içeriye girip bakıcam. Ben kütüphane nin içerisine girdim ama yasak olduğu için çekim yapamadım. 2 tane yel değirmeni var, ikisi de girilmez yazıyor kapısında. Aynı zamanda bu yel değirmenlerinin girişinde bir de küçük çay bahçesi bulunuyor. Bu çay bahçesinde de oturup güzelce çayınızı içebilirsiniz.

Cunda adası kıyısındaki pilaj,ı görmeniz gerekli çok güzel çok nezih bir yer ve yel değirmeninin yanındaki Rahmi Koç Kütüphanesini görmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Benim aktaracaklarım bu kadar, bir dahaki gezi serüvenimizde buluşmak dileği ile, Hoşçakalın…

İlginizi Çekebilir